Sådan skriver du god romance! Forlag søger manuskripter

Skriver du romance?

Jeg blev så glad, da jeg modtog en besked fra forfatter og redaktør Dorthe Studsgarth, der står bag forlaget HUMAN DICE.

Dorthe spurgte, om hun måtte dele sin efterlysning efter manuskripter i min Bare SKRIV gruppe og til mine Bare SKRIV klubmedlemmer?

Skriver romance dorthe studsgarth
Forlægger Dorthe Studsgarth søger romance manuskripter.

Ja tak! Jeg elsker alle de forskellige genrer, og mine bøger ryger over i genrer som chicklit, klummesamlinger og momlit.

Og alle genrer kræver lige så meget af forfatteren for at skabe et fængende værk.

Jeg ved af erfaring, at der er mange fordomme knyttet til de genrer.

Og har også talt med forfatter Sille Justesen i Forfatterhjørnet, der skriver saftige bøger. Se mere her.

 

Romance skrivetips

Så her har jeg interviewet redaktør og forlægger Dorthe Studsgarth om genren, og hvad der gør en god romance til dig, der skriver i genren og sigter mod udgivelse.

HUMAN DICE har kontor i Vognmagergade i Filmhuset i indre København tæt på Nørreport station.

Herunder kan du læse Dorthes svar og blive inspireret til at skrive romance.

 

“Hvad er romance?”

”Der er så mange fordomme om romance, som jeg gerne vil gøre op med. Fx: ”Romance er noget sentimentalt hø, som er vildt dårligt skrevet.”

Mange tror romance er lægeromaner, hvor en yndig og gæv pige efter nogle forviklinger bliver reddet fra sit kummerlige liv af en smuk læge.

Eller husmoderporno om en rig mand, der vikler en ung pige om sin lillefinger som i Fifty Shades of Grey. Men romance har mange undergenrer og de afspejler samfundet, hvad enten de fx er historiske eller nutidige.

Derfor finder man i dag også stærkt feministiske romance-bøger. I det hele taget er kvinderne i de moderne romance-bøger stærke og har skabt sig et godt liv, hvor de lige mangler kirsebærret på toppen, nemlig den rette person at finde sammen med.

Mand eller kvinde. Hovedsagen er, at kærlighedshistorien er motoren i historien, det er ikke en bi-historie, som det er i rigtig mange andre bøger og film

Det fede ved romance er dels, at man kommer igennem et stort følelsesregister – uden at nogen kommer til skade som i en krimi – og at der er en genkendelig skabelon, som gør det nemt og dejligt for læseren og for forfatteren at komme igennem historien.

Kvinde møder mand – de kommer fra hinanden – og til sidst finder de sammen, sådan er konceptet groft sagt, og så er der trillioner af måder, man som forfatter kan få dette til at ske på. Ligesom i virkeligheden, bare minus alt det kedelige.

Det er en god øvelse at skrive romance, fordi der ligger en struktur på forhånd. Men der er også mulighed for at få mange læsere i forhold til mange andre genrer eller i forhold til det, der anses for at være fin litteratur..

Og så er folk der skriver romance bare enormt søde og hjælpsomme overfor hinanden.”

 

skriver du romance

“Hvad er forskellen fra fx det man kalder chicklit?”

”Grænserne mellem de forskellige genrer kan godt være lidt flydende. Chicklit har typisk en ung, kvindelig fortæller, der bor i en storby og fortæller om sine prøvelser og trængsler, men også glæder på en sjov og selvudleverende måde.

Romance skiftedagDen handler om job i en spændende branche, herlige veninder og selvfølgelig et love-life med drama.

Der er sjældent de store tragedier, temaer eller perspektiver – og hvis der er, bliver de behandlet med et smil.

Hvis man skal sætte en hård grænse, kan man sige, at det afgørende er humoren. Hvis det er vildt sjovt, vil jeg kalde det chick-lit.

Jeg kan i øvrigt fortælle, at jeg selv blev vildt fornærmet, da jeg udgav min første roman Skiftedag i 2008 og bibliotekerne kaldte den chick-lit.

Jeg burde have råbt hurra i stedet for at insistere på, at det bare var en roman.

Siden har jeg lært, at det er klogt at skrive i genrer, hvis læserne skal opdage ens bog. I øvrigt er der mange, der efterhånden deler genren op i mom-lit og young-lit.”

 

“Hvad er kendetegnet ved en god romance-bog?” 

”En god romance har en stærk fortællerstemme, hvad enten det er forfatterens egen eller hovedpersonens. Der skal være varme og nærvær.

Man skal kunne identificere sig med hovedpersonen og blive forelsket i den person, hun bliver forelsket i – uanset om det er en mand eller kvinde.

Men de skal også have nogle komplicerede liv med nogle udfordringer, de skal være modsætninger der tiltrækker hinanden, men alligevel være som skabt for hinanden.

Deres kærlighed skal opleves som umulig, pga. nogle forhindringer og twists – og så må der gerne være noget hed sex. Det er dog ikke et krav.

Og så skal romanen være helt sin egen. Den skal gerne have noget nyt at byde på. Det kan fx være miljøet, der er anderledes og der vil jeg jo gerne slå et slag for Danmark, hvor der jo er vildt mange spændende steder og miljøer, hvor en roman kan foregå.

 

“Har du nogle Romance anbefalinger?”

Her er tre bøger, som Dorthe Studsgarth selv synes, er fede romances.

Selv er hun mest til det nutidige, realistiske.

Men der er masser af fremragende romances som fx er historiske, stærkt erotiske og spændingsfyldte, fortæller hun.

 

Skriver romance sally thorne

Romance anbefaling: Min bedste fjende

“‘Min bedste fjende’ af australske Sally Thorne, netop udkommet på dansk – super velskrevet og underholdende. Genialt set-up.

Det var hendes første bog, og hun røg direkte på bestsellerlisterne og i gang med at skrive sin tredje roman. Bogen er ved at blive indspillet som film med Lucy Hale i hovedrollen.”

 

Romance anbefaling: Alt eller intet

“‘Alt eller intet’ af svenske Simona Ahrnstedt, der skriver i flere romance-genrer og gør det eminent. Denne foregår i nutiden og har alle de gode elementer, også god sex.

Hendes research og uddannelse som psykolog skinner igennem på den gode måde. Bogen er er ved at blive indspillet til tv-serie.”

 

skriver romance normale mennesker

Romance anbefaling: Normale mennesker

“‘Normale mennesker’ af irske Sally Rooney er superintens og emmer af følelser i hver sætning. Meget elegant skrevet.

Den kan streames som tv-serie på DR med masser af dampende sexscener.

Og hvis man orker at læse noget gammeldags, så er det altså også værd at læse Jane Austen, som jo har skrevet de mest fantastiske kærlighedsromaner, fx Stolthed og fordom.”

 

Hvorfor har I skabt forlaget HUMAN DICE med fokus på genren romance?”

”Vi kunne se, at der er en kæmpe efterspørgsel efter romance i Danmark, men at der kun findes meget lidt, der er skrevet på dansk.

Det, synes vi, er superærgerligt, for der er masser at skrive om i Danmark, og der er gode muligheder for at sælge historierne i udlandet, hvor man jo har hørt om al vores hygge og lykke.

Romance kan jo også skrives til lyd og som korte og lange historier og som serier, hvilket alt sammen er noget, vi vil gøre mere ud af hen ad vejen. Vi ved, at der ligger masser af gode historier derude som bare venter på at blive udgivet.

Foreløbig er vi især mig, Dorthe Studsgarth som er forfatter og journalist og retoriker, og som både har udgivet bøger på forlag og på eget forlag, så jeg kommer med mange erfaringer og et godt netværk, også internationalt.

Desuden har jeg gennem de senere år interesseret mig meget for den digitale verden og de muligheder, der ligger der og i fremtiden, hvilket kommer mig meget til gode.

Derudover er der tilknyttet et par assistenter, nogle romanceelskere samt freelancere, som er med til at løbe forlaget i gang.”

 

“Hvad skal man som forfatter have styr på, før man sender jer et manus?”

”Vi er meget nysgerrige på alle slags manuskripter og vil helst ikke sætte for mange barrierer op. Det betyder også, at vi allerede har fået nogle spændende bud, selvom vi lige er startet.

Men en god tommelfingerregel er, at du selv skal kunne holde ud at læse det, hvis du kan mærke, at du ikke kan koncentrere dig om at læse, det du har skrevet, så læg et til side og kig på det om noget tid og gå i gang med et nyt i mellemtiden.

Et godt trick er også at spørge dig selv, om du kan fortælle historien i ganske få sætninger:

Et par ord, der beskriver hovedpersonen, fortæller hvor historien foregår, hvilken skøn type hun forelsker sig i og skal ende sammen med, og hvilke forhindringer hun og læseren skal igennem for at dette kan ske.

Hvis ikke, er det måske fordi historien ikke er helt på plads endnu og skal skæres lidt til.

På Human Dice kommer vi også til at lave kurser i at skrive romance, hvor man kan komme i gang med at skrive en romance eller få inputs til at få den man er i gang med til at rykke helt på plads.

Men send til os, så har vi noget konkret at snakke om.

Vi glæder os til at høre fra alle med dejlige, spændende, saftige, underholdende, overraskende, dramatiske, rørende og sjove kærlighedshistorier.”

 

Læs mere om at udgive romance på forlaget HUMAN DICE.

Vil du træne din skrivemuskel, udleve din forfatterdrøm og få kontakt til din kreativitet, så tjek medlemsklubben Klub Bare SKRIV ud, der åbner for optag i efteråret 2020.