National Novel Writing Month! November 2020: Dialog med dit forsømte forfatterjeg

Er du i tvivl, om hvad National Novel Writing Month – også kaldet Nanowrimo – går ud på, eller om det er noget for dig? Så læs denne opfindsomme og informative dialog af gæsteblogger og forfatter Joan Juanita.

national novel writing month

Hvad med romanen?

Dit forsømte Forfatter-Jeg: ”Den der roman, du var i gang med at skrive – hvad blev der af den?”

Du: ”Jamen jeg tænker masser af tanker om den! I mit hoved er den færdig. Jeg mangler bare at skrive det hele ned!”

Dit forsømte Forfatter-Jeg: (tapper med fingrene i bordet) ”Er det ikke bare at komme i gang?”

Du: (undgår øjenkontakt) ”Mmmtjaah..tjooh… jeg synes bare ikke, at jeg har tid. Og når der ikke er noget mål med det, så er det svært at komme i gang.

Det ville være nemmere, hvis der var en deadline. Ligesom når man får en opgave, som skal afleveres en bestemt dag… vupti! Så er den skrevet.”

 

nanowrimo skriveblokeret

National Novel Writing Month

Dit forsømte Forfatter-Jeg: (lægger ansigtet i forstående folder) : ”Du har forsømt mig et stykke tid, og jeg synes, det er på tide at du kommer i gang igen.

Du ved selv, hvor glad du er, når du har fået skrevet noget, har smagt på ordene, og har skrevet den fedeste dialog. Såøøøh…  Har du hørt om NaNoWriMo?”

 

Du: ”Nano-whaffornoget? Det lyder som en computer-dims eller et stykke wienerbrød?”

 

Dit forsømte Forfatter-Jeg: ”NaNoWriMo… National Novel Writing Month.

Eller på dansk: National roman skrivnings-måned. Det er en international skriveudfordring, der begynder d. 1. november og løber til og med sidste dag i måneden. Du kan tilmelde dig i hele november måned.”

 

Skriveudfordring november 2020

Du: ”Skriveudfordring? Dem kan jeg faktisk godt lide. Fortæl mig mere om hvad det går ud på?”

 

Dit forsømte Forfatter-Jeg: ”Målet for de fleste deltagere er at skrive en roman. Hvilken genre du skriver i, afgør du selvfølgelig selv.

Du må i princippet også selv bestemme, hvorvidt du vil skrive på noget allerede eksisterende, eller om du vil påbegynde noget nyt.

Det anbefales dog, at du begynder på noget nyt.”

 

En roman på en måned?

Du: (mere eller mindre panikslagen): ”Skrive en hel roman på en måned?! Pyh, det lyder vildt”

 

Dit forsømte Forfatter-Jeg: ”Rent mængdemæssigt handler det om at få nedfældet 50.000 ord i november. Du kan finde ordoptællingen i word – eller hvilket skriveprogram, du benytter.

En side består af cirka 1000 ord, afhængig af skriftstørrelse og linje-afstand. Det svarer altså til omkring 50 A4 sider inden udgangen af måneden.

Det er jo en god bunke, men fordelt på en måned svarer det til cirka to sider om dagen. Det lyder mere overkommeligt, synes du ikke?”

 

Nanowrimo: Du bestemmer farten

nanowrimo skriv på tid

Du: (Ser helt udmattet ud, men også nysgerrig)

Dit forsømte Forfatter-Jeg: ”Jeg ved godt, det kan lyde af rigtigt meget. Men du bestemmer jo selv farten. Tyve minutter om dagen er måske nok.

Eller du kan samle tid sammen og skrive én gang om ugen, hvor du ved, at du har fred og ro til det. Ideen er at komme i gang, og blive ved med at skrive.

Hvis du prioriterer det at skrive, så skal du nok finde de rette tidslommer, hvad end de ligger tidligt morgen, i frokostpausen eller sen aften.

Om du når at blive færdig eller ej, er underordnet. Jeg ved godt, at du kan løbe ind i tidsmæssige problemer, ramme den store, uoverkommelige research-mur, og komme i tvivl undervejs.”

 

Skriv uden frygt

Du: ”Men en hel roman? Får jeg ikke bare mega-dårlig samvittighed, hvis jeg ikke når mit mål, eller går i stå undervejs?”

 

Dit forsømte Forfatter-Jeg: ”Der er jo ingen, der siger, at din roman skal være færdigredigeret og klar til at sende til forlag.

Men det er vigtigt at skrive lidt hver dag, for at finde ud af, hvad din historie kan, og for at finde frem til skelettet i den.

Jeg ved, du allerede går rundt med nogle fabelagtige ideer.

Det, du får skrevet i NaNoWriMo er en slags råmateriale. Når du har nok af det, kan du altid forfine, lægge til og skære fra bagefter. Som man siger; Skriv uden frygt. Redigér uden nåde, hæ hæ … ”

 

En rigtig forfatter?

national novel writing month 2020

Du: ”Men er det ikke kun noget for etablerede forfattere?”

 

Dit forsømte Forfatter-Jeg: ”National Novel Writing Month er åben for alle. Så uanset om du har skrevet et manuskript før og udgivet bøger eller ej, så er NaNoWriMo noget for dig, hvis du gerne vil komme i gang eller i mål med et større skriveprojekt.

Det vigtige er din egen skriveproces. Alle kan i princippet være med.

Aldersmæssigt anbefales det, at deltagerne er over 13 år, da der tilbydes hjælp online, og ifølge international lovgivning på området, skal du være fyldt 13 år for at måtte chatte.”

 

Du: ”Det lyder faktisk meget godt… men der er helt sikkert noget, du ikke har sagt endnu, og det er prisen. Det der NaNoWriMo lyder frygteligt dyrt”.

 

Dit forsømte Forfatter-Jeg: ”Nej nej, det er helt GRATIS at deltage.

Det kræver ikke andet end noget at skrive på og med. Og du bestemmer selv, om du vil skrive på computeren, eller beholde det hele i en notesbog, til det er klar til at blive skrevet ind.”

 

Du: ”Fedt! Jeg kan godt lide gratis ting. Du siger, at det er internationalt. Hvad mener du med det?”

 

Et skrivefællesskab

Dit forsømte Forfatter-Jeg: ” År 2019 deltog der 455,080 skrivende mennesker, fordelt på 6 kontinenter. 104,350 af dem var studerende og lærere i NaNoWriMo’s program for unge skrivende.

 

Du: ”What? Det var mange! Det må være sjovt at vide, at så mange skriver samtidig”

 

Dit forsømte Forfatter-Jeg: ”Ja! Du ved, at fællesskab gør dig stærkere. Tænk at skrive sammen med hele verden! Suk!”

 

Skrivecamps

Du: ”Ja ja, når du siger skrive sammen med hele verden… så mener du jo ikke, at vi skal skrive samtidig, vel?”

 

Dit forsømte Forfatter-Jeg: ”Jo, det mener jeg faktisk! Hvis du deltager, så kan du melde dig til på hjemmesiden. Her tilbydes virtuelle skrivefællesskaber, også kaldet camps, samt støtte fra skrivementorer.

Du får også en hel del inspirerende skriveøvelser. Du skriver på din egen computer eller i din notesbog. I forummet kan du angive, hvor mange ord, du skriver løbende, og holde øje med, hvor langt du er i processen.

Som deltager har du også mulighed for at vinde præmier undervejs. Det skal ses som en motivation.

På National novel writing months officielle youtube kanal er der tidspunkter, hvor du kan skrive sammen med andre – faciliteret af en eller to forfattere live.

Da det foregår i USA, er det ikke altid, at det passer til vores tidszone, men alle tidligere udsendelser er tilgængelige. På den måde kan du føle, at du skriver sammen med nogen, og nyde godt af skriveøvelser, skrivetips osv.”

 

Kreativitetens forandrende kraft

nanowrimo skriveblokeret

Du: ”Wauw, der er tænkt over det!”

 

Dit forsømte Forfatter-Jeg: ”Ja, det er ret cool. Dem, som står bag skriveudfordringen NaNoWriMo hedder the Office of Letters and Light.

NaNoWriMos hensigtserklæring lyder:

“National Novel Writing Month tror på kreativitetens forandrende kraft. Vi tilbyder folk struktur, sammenhold og støtte til at finde deres stemmer, nå deres kreative mål og bygge nye verdener – på og udenfor papiret.”

 

Fysiske skrivegrupper?

Du: ”Men jeg har det bedst med at skrive sammen med nogen – altså mødes fysisk. Alt det der online glemmer jeg at prioritere.”

 

Dit forsømte Forfatter-Jeg: ”Selvfølgelig. Derfor er det jo godt, at du er medlem af Bare Skriv’s Facebook gruppe, eller måske ovenikøbet Klub Bare Skriv.

Her kan du til enhver tid spørge, om nogen vil mødes, eller måske skrive sammen online.

Det er så rart med et netværk tæt på dig. Nogle gange skriver du måske bedst derhjemme, men hvis du skriver bedst et andet sted end derhjemme, så tilbyder biblioteker, cafeer og andre mødesteder borde til NaNoWriMo-skrivende.

Det er desværre ikke så udbredt herhjemme endnu, men hvis du som institution eller privatperson vil tilbyde plads til skrivende, kan du få logo og et banner tilsendt.

Jeg har oplevet, at det giver en fantastisk energi og fordybelse at sidde sammen og skrive.

Du kan også kigge på listen her, om der er et sted i nærheden, hvor det er i orden at sidde og fordybe sig et par timer.”

 

Læs også: Mere om Nanowrimo

 

Det praktiske – Nanowrimo 2020

Du: ”Ej, nu vil jeg vildt gerne tilmelde mig. Hvordan gør jeg det?”

 

Dit forsømte Forfatter-Jeg: ”Her kan du finde mere om NaNoWriMo”:

 

Hjemmeside: nanowrimo.org – tilmeld dig til skriveudfordringen her: https://nanowrimo.org/sign-up

Youtube: youtube.com/user/lettersandlightvideo

Instagram: instagram.com/nanowrimo/

Facebook: facebook.com/nanowrimo

Twitter: twitter.com/nanowrimo

 

Du: ”Nøj, hvor jeg glæder mig. Tusind tak.”

Dit forsømte Forfatter-Jeg: ”Det var så lidt. Rigtig god skrivelyst!”

 

 

Skriv dagbog 

Læs her hvad danske Betina Hjerming får ud af NaNoWriMo.

Hvor kan du skrive henne?

Læs også hvad Anja Duna får ud af skriveudfordringen NaNoWriMo.