Betina Hjerming om NaNoWriMo: “Det giver mig øget skriveglæde!”

Nanowrimo Betina

“Jeg går til det Nanowrimo som et eksperiment

Det er november og National Novel Writing Month – også kaldet NaNoWriMo.

Forfattere og skrivende mennesker verden over har kastet sig over tasterne og giver den gas denne måned.

Målet er at skrive 50.000 ord, men hvordan ser det ud i praksis? Jeg har spurgt Betina Hjerming, som deltager:

Hvorfor deltager du?

“Første gang, jeg deltog, var det på grund af navnet. Blev begejstret over, at der var sat en hel måned af til at have fokus på at skrive. I år deltager jeg, fordi jeg havde brug for at forny mit eget skriveløfte.”

Hvad er dit mål?

“Jeg må huske mig selv på, at målet ikke er at skrive en færdigarbejdet roman. Skriveudfordringen opfordrer kun til én ting – skriv 50.000 ord i november.

Når det er sagt, så er et andet mål for mig også at skrive hver dag, for ellers bliver det lige pludselig uoverskueligt at nå så mange ord på en måned.

Min modstand opstår, når jeg tvivler på, om det meste af det, jeg skriver, ikke bare er fyldord og derfor overflødige. Så mit tredie holdepunkt er at se det som et ægte eksperiment, der viser, hvad der er dukket op, når jeg når 30. november.”

 

NaNoWriMo kalender
På Betina Hjermings hjemmeside Stifinderstund.com kan du hente en gratis skrivekalender.

Hvad har du oplevet indtil nu?

“Jeg kan godt lide alle de små tilføjelser, hjemmesiden har fået med badges, man kan tilegne sig og muligheden for at få NaNoWriMo skrive-buddies, selvom jeg ikke helt har fået benyttet mig af det sidste endnu.

Jeg synes, dagene går hurtigt, og jeg kan godt blive lidt forpustet over tempoet. Men når det føles presset, så husker jeg på dit skriveråd Charlotte om ikke at se skrivningen som en måde at give mig selv lektier for, men derimod nyde processen ved at tage det næste lille rigtige skridt.”

Har du skrevet mere end ellers?

“Ja. I år synes jeg, det har hjulpet, at jeg er på Instagram og kan se, hvordan andre skrivefæller griber skriveudfordringen an.

Og så må jeg indrømme, at konkurrencemennesket i mig bliver motiveret af de opdaterede ordtællinger. Men først og fremmest er den øgede skrivemængde også et resultat af, at historien flyder lettere, jo mere tid jeg tilbringer på papiret med stederne og personerne.”

Læs også hvad Anja Duna får ud af skriveudfordringen NaNoWriMo.

Hvor skriver du denne måned?

”Indtil nu har jeg skrevet hjemme ved mit skrivechartol og i sofaen.”

Hvordan holder du øje med dine fremskridt?

“Jeg glemmer at opdatere ordantallet dag for dag på NaNoWriMo hvilket gør det svært at opnå tre af de badges, jeg jo gerne vil pryde min NaNoWriMo væg med.

I stedet har jeg brugt et skriveark jeg har lavet, der viser, hvor mange ord, det kræver om dagen for at nå i mål med de 50.000 ord, og programmet Scrivener hjælper mig til at holde overblik.

For mig mærkes fremskridtet også som en følelse af forøget skriveglæde – fordi jeg skriver, når jeg siger, at jeg gerne vil skrive.”

På Betinas hjemmeside Stifinderstund.com deler Betina Hjerming ud ad værktøjer til at holde øje med månedens fremskridt. Her kan du blandet andet hente en gratis skrivekalender til at printe ud. Hun skriver også om sin skriveproces.

Læs mere om National Novel Writing Month .