Har du en bog i dig?

Du er født kreativ

Vi er født kreative, og vi lærer meget hurtigt at fortælle historier. Min 3-årige datter leger på gulvet. Hun kan ikke finde sin dukke, og efter et vredesudbrud af den anden verden, har hun fundet en pind i stedet for. Nu er den dukken. Og så tegner hun en regnpyt, den kan bade i.

Og en anden dag spørger hun en time over sengetid, om jeg ikke nok ville fortælle en godnathistorie til.

”Bare med din mund mor?” Jeg ryster på hovedet.

”Så fortæller jeg bare for mig selv. Den skal være sjov!”, siger hun.

”Der var engang en tissemand, der hoppede ud i haven og plukkede en blomst og slog hæk. Så … slog den en prut, så skyerne blinkede.” Hele Cirkeline-dynen ryster af grin.

 

Lad ikke kunstner-ar stoppe dig

Når vi som vokse siger, at vi ikke kan finde på historier, skrive eller tegne, så er det ikke sandt. Vi har alle tegnet, og leget med historier og virkeligheden, da vi var børn og ikke tænkte på folks domme.

Så lagde vi låg på. Måske fordi det gik op for os, at vores bil ikke rigtig lignede en bil, som sidemandens fine BMW med røde sæder – eller måske på grund af nogle sårende kommentarer. Pludselig blev det mere vigtigt, om det var gjort ’rigtigt’, end om det var sjovt i processen.

Mange af os bærer rundt på kunstner-ar og gemmer den kreativitet, vi er født med, væk.

 

Lyt til længslen – og tag din drøm om at skrive en bog alvorligt

Jeg tror på, at alle har en bog i sig, og hvis du brænder for det, holder fast og bliver ved med at øve dig, så får du skrevet din.

Det betyder ikke noget, om du bliver optaget på Forfatterskolen og kommer til at udgive på Gyldendal og får anmelderne til at dåne af begejstring i forfatterslagter-feltet i Weekendavisen – eller om du kommer til at skrive på en 30 siders bog om din slægt til dig og moster Inge. Men hvis du savner at skrive og at være kreativ, at du så tager det alvorligt og tør at lytte til din indre stemme, der savner noget.
At skrive er at udtrykke sig og at skabe noget, der ikke var der før. Uanset din foretrukne genre.

33 procent af danskere drømmer ifølge en undersøgelse foretaget af Saxo Publish om at skrive en bo. Men langt de færreste gør det.

 

Start hver dag og hold fast

Jeg tror på, at det er sjovt at skabe, og at vi skal finde ind til den nerve igen, og når vi gør det, så vil vi blive overrasket over, hvor livsbekræftende, det kan være. Mange taler om at miste sig selv. At de har glemt sig selv i voksenlivets alvor og ambitioner, at de ikke har tiden til at skabe. Men spørgsmålet er, om vi har tid til at lade være? Vi har kun det her liv, og hvis det er noget, du virkelig gerne vil, hvorfor så vente til et bedre tidspunkt?

Vi har alle sammen en kæmpe skattekiste af historier og oplevelser, og som forfatter har du mulighed for at opleve alt flere gange og at skabe verdener.

Det handler om at starte hver dag – og at holde fast og opdyrke en disciplin omkring det. Bare skriv …

Selvfølgelig har du en bog i dig. Det handler mere om, hvorvidt du gør det, der skal til for at komme i mål og få skrevet den.